Nieuws

Week van het Geld 27 t/m 31 maart

We kennen het allemaal; de voortdurende stroom advertenties op onze smartphone. Telkens weer die hippe sneakers die voorbijkomen terwijl je aan het scrollen bent of dat mooie jack waarop je 10% korting krijgt als je de naam van de influencer noemt bij je aankoop. Ruim 80% van de ondervraagde kinderen geeft aan dat ze het moeilijk vinden om die verleiding te weerstaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken bij de start van de Week van het geld met als thema ‘Bedwing de bling’.

Bedwing de bling

Centraal in deze week staat de verleiding van advertenties op sociale media en games. Ook wordt ingegaan op de invloed die influencers hebben op het koopgedrag van kinderen. 71% van de ondervraagde basisschoolleerlingen tussen de 8 en 12 jaar geeft aan dat ze soms tot vaak producten willen hebben omdat een bekend persoon of een influencer het aanbeveelt. Bijna een kwart (23%) zegt vaak spijt te hebben van een aankoop. Uit het onderzoek blijkt tevens dat kinderen soms bepaalde producten kopen omdat leeftijdsgenootjes het ook hebben. Ouders merken dat kinderen via hun telefoon worden verleid tot het uitgeven van geld. Toch maakt slechts 43% van de ouders afspraken over aankopen in apps en games.

Niet alleen voor kinderen is het lastig om de verleidingen die binnenkomen via advertenties op hun smartphone te weerstaan. Ook jongvolwassenen (18-25 jaar) hebben moeite met het weerstaan van verleidingen. Uit onderzoek blijkt dat 30% van deze groep het lastig vindt om zich te wapenen tegen de neiging om impulsaankopen te doen; dit blijkt online meer het geval te zijn dan in een fysieke winkel. Maar liefst 83% heeft weleens spijt van recente aankopen.

Week van het geld

Tijdens de Week van het Geld zijn er verschillende initiatieven om kinderen en jongeren verstandig te leren omgaan met geld. Thuis en in de klas. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!

De maatschappelijk werkers en schuldhulpverleners van WijZijn ondersteunen ouders en hun kinderen bij opvoedvragen, geldproblemen en/of schulden. Maak het bespreekbaar en neem contact met ons op.

Stel uw vraag